O prezentare succintă a sistemul limfatic și a importanței acestuia asupra sănătății noastre.

Importanța sistemului limfatic este încă puțin afirmată. Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator iar vasele sale sunt situate în paralel cu vasele sistemului venos.
Fluidul limfatic, adică limfa, este colectată din spațiul interstițial (spațiul dintre miliardele de celule ce alcătuiesc trupul nostru) și apoi este absorbită de capilarele limfatice trecând mai departe prin vasele limfatice din ce în ce mai mari ce alcătuiesc structura circuitului limfatic.
În alcătuirea lui mai găsim și aproximativ 600 de formațiuni ganglionare ale căror rol este de a filtra fluxul limfatic și de a-l purifica, redând circuitului limfatic o limfă curată, încărcată cu substanțe nutritive ce urmează apoi să se verse în sânge. Trei litri de limfă circulă ascendent pe parcursul unei zile în trupul nostru.
Rolul limfei este complex. Ea hrănește celulele și transportă substanțele nutritive precum: săruri, minerale, proteine dar și preia toxinele și rezidurile din organele importante ale trupului (rinichi, plămâni, colon, vezică biliară, ș.a.) și le elimină. Tot limfa transportă și deșeurile rezultate în urma activității celulare.
Ca să facem o metaforă, putem spune că sistemul limfatic reprezintă pentru organism, ceea ce sistemul de canalizare reprezintă pentru un oraș. Este important să ținem cont de faptul că organismul uman este alcătuit dintr-un procent de peste 74% apă iar circuitul limfatic înglobează aproximativ 80% din această cantitate de apă!
În plus, sistemului limfatic îi revine funcția importantă de a susține sistemul imunitar, alături și de alte sisteme și organe din trupul uman.

Limfa este mult mai acidă decât sângele și are astfel o consistență grăsoasă sau lăptoasă uneori. Cu cât limfa staționează mai mult, cu atât ea devine mai acidă deoarece se acumulează multe reziduuri metabolice în urma activității celulare, inițiind astfel procese de fermentație. Slăbirea, blocarea sau supraîncărcarea sistemului limfatic are un impact negativ asupra funcționării creierului și a celorlalte organe.
Iată deci, că a fi în cunoștință de cauză asupra sistemului limfatic, care lucrează zi și noapte pentru noi, ne va ajuta să știm cum să-l menținem la parametri săi optimi și implicit să ne asigurăm astfel o sănătate perfectă.
- Pentru a ajuta la îmbunătățirea funcționării sistemului limfatic, pentru a stimula circulația limfatică cât și pentru întreținerea unei fluidităti adecvate, sănătoase, vom prezenta câteva opțiuni necesare:
- Aplicarea metodei de drenaj limfatic în special cel manual care constă în manevre blânde, lente, cu o presiune superficială.
- Realizarea de exerciții sportive, alergare dar mai ales sărituri pe o trambulină, sau săritul unei coarde.
- Hidratarea corectă a organismului cu necesarul de apă pe parcursul unei zile în mai multe reprize (este necesară o cantitate de apă calculată între 35-50ml pe kg/corp).
- Obiceiuri nutriționale adecvate. Folosirea în alimentație a cât mai multor: fructe proaspete, legume proaspete dar și gătite, ierburi aromatice proaspete, nuci, semințe, leguminoase, proteine de calitate (în special vegetale), frunze verzi, pentru aportul lor de celuloză (varză kale, spanac, iarbă de orz, frunze de napi, frunze de păpădie, brocoli, frunze de muștar), plante vindecătoare (brusture, lemn dulce, echinaceea, trifoi roșu, lipicioasă, angelică, turmeric, ulei de oregano).
- Evitarea hainelor din fibre sintetice și purtarea hainelor din fibre naturale.
- Evitarea extenuării, a consumului de alimente procesate și care conțin mulți aditivi cât și substanțe chimice.
- Folosirea de creme sau șampoane naturale în locul celor care conțin multe substanțe chimice.
- Un stil de viață cât mai natural.
Detoxifierea limfatică este situată pe locul doi după detoxifierea colonului și a intestinelor.
Este bine de asemenea să cunoaștem simptomele care apar atunci când sistemul nostru limfatic devine foarte încărcat de toxine sau suferă de anumite blocaje iar fluxul este încetinit.
Iată câteva semne: inflamarea ganglionilor, oboseală cronică, lipsa oxigenării, celulită, tendință către obezitate, infecții recurente, sinuzită cronică.
Cunoașterea în profunzime a sistemului limfatic, al rolului său atât de complex cât și recunoașterea simptomelor sau a perturbărilor ce pot apărea datorită slăbirii fluxului limfatic și apoi aplicarea consecventă a unor modalități adecvate de vindecare, toate acestea ne vor oferi posibilitatea de a avea mereu o sănătate perfectă și îmbunătățirea simțitoare a calității vieții noaste.